Αρχιτεκτονική και Κατασκευές, Real Estate Global
EmailFacebookPinterest

Εντυπωσιακά κτίρια που δείχνουν τις νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική

Εντυπωσιακά κτίρια που δείχνουν τις νέες τάσεις αρχιτεκτονικής

Όλο και περισσότερα, πιο μοναδικά και εντυπωσιακά κτίρια κάνουν την εμφάνισή τους παντού στον κόσμο. Μιλάμε για μεγάλες κατασκευές, που ουσιαστικά οδηγούν την αρχιτεκτονική προς μία καινούργια κατεύθυνση, όμοιες των οποίων δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο ιδιαίτερα από αυτά τα κτίρια, που δείχνουν έμπρακτα τις τάσεις των νέων σχεδιαστών, με κτίρια τα οποία αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και παραδείγματα λειτουργικότητας.

Foundation Louis Vuitton

αρχιτεκτονική

 

Στο Παρίσι κατασκευάστηκε μία γυάλινη κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014. Πρόκειται για το Foundation Louis Vuitton, το οποίο φιλοξενεί μία πλούσια καλλιτεχνική συλλογή έργων της ομώνυμης εταιρείας, που καλύπτουν μεγάλο Έβρος της ιστορίας της τέχνης. σχεδιαστής του κτιρίου είναι ο Bois de Boulogne, ο οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως πρότυπο τα θερμοκήπια από γυαλί, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία αρχιτεκτονική που να μοιάζει με όμορφο κήπο. Γύρω από το κτίριο υπάρχουν επίσης πολλά δέντρα, τα οποία συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα το μάτι του επισκέπτη.

Shanghai Tower

αρχιτεκτονική Vasilopoulos Estates

Ο πύργος της Σαγκάης ολοκληρώθηκε το 2015 και αποτελεί έναν ουρανοξύστη, στην ουσία τον υψηλότερο κτίριο στην Κίνα και το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κτιρίου είναι η ασυμμετρία του, η οποία σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο μεγάλες κατασκευές. Πολλές φορές η συμμετρία δημιουργεί προβλήματα αστάθειας, κάτι το οποίο δεν ισχύει στο ιδιαίτερα μελετημένο αυτό έργο. Όπως δηλώνουν οι σχεδιαστές του κτιρίου, δεν είναι μόνο δομικά άρτιο, αλλά κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ σε υλικά σε σχέση με μία συμβατική κατασκευή ουρανοξύστη αντίστοιχου μεγέθους.

432 Park Avenue

αρχιτεκτονική

Ένα επιβλητικό κτίριο κατασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2015 και αποτελεί το υψηλότερο στο δυτικό ημισφαίριο. Βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Rafael Vinoly από την Ουρουγουάη. Ο σχεδιαστής δημιούργησε ένα κομψό, λευκό, συμμετρικό και ομοιόμορφο σχήμα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ουσιαστικά 6 ξεχωριστές κατασκευές συνδυάστηκαν για να κτιστεί ο πύργος αυτός, ο οποίος διαθέτει ένα κεντρικό πυρήνα. Ο πύργος έχει μεν τεράστιο ύψος, αλλά λόγω του γεγονότος πως είναι πολύ λεπτός, βγάζει αισθητικά μία κομψότητα και λεπτότητα, ταιριάζοντας απόλυτα με το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης.

Oculus

αρχιτεκτονικη

Το Oculus βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε το 2016. Ο γνωστός μας Santiago Calatrava είναι ο δημιουργός της κατασκευής που θυμίζει λίγο τις καμπύλες του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Το κτίριο μοιάζει με ένα φοίνικα κατασκευασμένο κυρίως από χάλυβα, γυαλί και τσιμέντο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν σταθμό ο οποίος συνδέει 11 γραμμές του μετρό της Νέας Υόρκης σε έναν μεγάλο μεταφορικό κόμβο.

The Broad

αρχιτεκτονικη

Στο Λος Άντζελες λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια το μουσείο The Broad, φιλοξενώντας χιλιάδες έργα τέχνης. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κτιρίου που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Diller Scofidio και Renfro είναι το πλέγμα που το περιβάλλει, το οποίο δίνει το στίγμα της πολυπλοκότητας της όλης κατασκευής, και αποτρέπει τους επισκέπτες από τον απομακρύνουν τα μάτια τους από το εσωτερικό του κτιρίου. Το πλέγμα επιτρέπει στο φως να διαχέεται στον χώρο στα σημεία ακριβώς όπου πρέπει και τα οποία θέλησαν  να φωτίσουν οι αρχιτέκτονες.

Elbphilharmonie Hamburg

αρχιτεκτονική

Στο Αμβούργο βρίσκεται μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή, την οποία σχεδίασαν οι Herzog και Meuron. Δεν είναι μία εντελώς πρωτότυπη κατασκευή, άλλα στην ουσία η ανακαίνιση ενός παλιού κτιρίου στο οποίο προστέθηκαν μοντέρνα χαρακτηριστικά και τμήματα. Το κάτω τμήμα θυμίζει παλιό κτίριο από τούβλα, ενώ το πάνω μέρος έχει σύγχρονη εικόνα, με τη χρήση γυαλιού να το καλύψει πλήρως και να θυμίζει πλοίο. Το κτίριο χρησιμοποιείται για μουσικές παραστάσεις από τη φιλαρμονική του Αμβούργου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2017.

Apple Park

αρχιτεκτονική

Το Apple Park αποτελεί την έδρα της διάσημης εταιρείας τεχνολογίας Apple και όραμα του ιδρυτή της Steve Jobs. Ολοκληρώθηκε το 2017, μετά το θάνατο του Jobs και αποτελεί ένα δακτύλιο σε μία μεγάλου όγκου κτιριακή υποδομή που λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες στην κορυφή. Πολλοί παραλληλίζουν την κατασκευή με έναν μεγάλο ιπτάμενο δίσκο, που περιβάλλεται από έναν θολό. Το κτίριο χρησιμοποιείται και ως Πανεπιστημιούπολη, ενώ στεγάζει πέρα από τους φοιτητές και 9.000 δέντρα. Σχεδιαστής είναι ο αρχιτέκτονας Norman Foster.

Louvre Abu Dhabi

Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά και το Άμπου Ντάμπι διαθέτει το δικό του Λούβρο. Πρόκειται για μία κατασκευή αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκε το 2017. Μιλάμε για έναν θολό από χάλυβα και αλουμίνιο, με τζάμια που αφήνουν το ηλιακό φως να περάσει στο εσωτερικό του κτιρίου με τη μορφή αστικών σχημάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο του αραβικού πολιτισμού, παρότι διαθέτει έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν αγοράσει δίχως να υπολογίζουν το κόστος οι σεΐχηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αρχιτέκτονας είναι ο Jean Nouvel.

CopenHill

To CopenHill βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας και αποτελεί την επιτομή της οικολογικής αρχιτεκτονικής. Αρχιτέκτονας είναι ο Bjarke Ingels, ο οποίος δημιούργησε στην ουσία ένα φιλικό προς το περιβάλλον σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το CoppenHill χρησιμοποιεί απόβλητα τα οποία τα μετατρέπει σε ενέργεια καθαρίζοντας τα παράλληλα, ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον. Παράλληλα γύρω από την κατασκευή δημιουργήθηκε και ένα χιονοδρομικό κέντρο που αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας χιλιάδων Δανών και τουριστών. Το άκρως εντυπωσιακό είναι πως βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σταθμό παραγωγής ενέργειας, χωρίς αυτό να έχει την οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση και να αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα.

 

Copyright Vasilopoulos Estates