Κτηματαγορά
EmailFacebookPinterest

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ MICROSOFT ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με την επένδυση των 450εκ. ευρώ του Αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας. Η ανακοίνωση έγινε από κοινού με τον επικεφαλή της Microsoft,Brad Smith και αφορά στην ανάπτυξη τριών Data Centers που θα καθιστούν την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο στις υποδομές cloud.

Η επένδυση όπως είναι φυσικό έχει ήδη γίνει μήλο της έριδος για τον κατασκευαστικό κλάδο και για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και όπως αναφέρουν πηγές αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στην διεκδίκηση του μεγάλου αυτού έργου, καθώς όπως λένε “ποιός developer δεν θα ήθελε να έχει αυτή την σημαντική συνεργασία στο portofolio του”.

Η επιλογή της Microsoft της περιοχής του Λαυρίου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αφού υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και το κέντρο αλλά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ υπάρχει άμεση πρόσβαση σε δίκτυο υψηλής τάσης. Οι παλαιές κτιριακές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της γνωστής κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» της οικογένειας Λαναρά, θα κατεδαφιστούν, καθώς δεν πληρούν πλέον καμία προϋπόθεση μιας σύγχρονης κατασκευής. Στη θέση των σημερινών ερειπίων ελληνικές και διεθνείς εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες θα αναγείρουν σε χρόνο ρεκόρ κτιριακές υποδομές υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο έχει έκταση άνω των 100 στρεμμάτων και γειτνιάζει με ελεύθερα οικόπεδα ανάλογης έκτασης, τα οποία φέρεται ότι θα αξιοποιηθούν καθώς θα απαιτείται η ανέγερση κτηριακών μονάδων που θα υποστηρίξουν την λειτουργία τους όπως π.χ αποθήκες και άλλου είδους βοηθητικοί χώροι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το μεγάλο αυτό έργο θα είναι “οικολογικό”, φιλικό προς το περιβάλλον, αφού η Microsoft δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα βιοκλιματικά κτίρια που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας για την θέρμανση, την ψύξη και τον φωτισμό στον χώρο.

Όσο αφορά την αισθητική των Data centers και όπως φαίνεται από τα κτήρια στις ΗΠΑ η Microsoft προτιμάει τις “συμμετρικές” γραμμές που δίνουν την αίσθηση της Αμερικάνικης πανεπιστημιούπολης.

Το Λαύριο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατασκευαστές διότι θα πρέπει να φιλοξενήσει ακόμα και κατοικίες των 200 και πλέον εργαζομένων που απαιτούνται αρχικά για την 24ωρη λειτουργία και τεχνική υποστήριξη των υποδομών αλλά και μετέπειτα των υπαλλήλων που θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και να ακολουθήσει η εγκατάσταση όλων των ηλεκτρομηχανολογικών και υπολογιστικών συστημάτων, ώστε τα Data Centers να μπορούν να λειτουργήσουν εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Δεδομένο ότι βρισκόμαστε μέσα στην οικονομική ύφεση και η χώρες της Ευρώπης πλήττονται από την πανδημία η επιλογή αυτή τη χρονική στιγμή της χώρας μας να αποτελέσει data center region της Microsoft μας δίνει μια ένεση οικονομικής τόνωσης αλλά και κύρους. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region. Ας ελπίσουμε ότι μια τέτοιου μεγέθους επένδυση θα αποτελέσει και πρόδρομο περαιτέρω επενδύσεων και ανάλογων projects στη χώρα μας στο μέλλον.

Copyright © Vasilopoulos Estates