Κτηματαγορά
EmailFacebookPinterest

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι τιμές ακινήτων και το 2020 

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι τιμές ακινήτων και το 2020

Μπορεί η ελληνική οικονομία να ταλαιπωρείται ακόμα από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όμως η αγορά των ακινήτων παρουσιάζει δείχνει να έχει μια εξέλιξη θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων το 2020 αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το 2019.

Η έντονα αυξητική τάση των τιμών του 2019 και του 2020

Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι μικρότερη από το 7,9% που είχε καταγραφεί αντίστοιχα το 2019, όμως δείχνει πως υπάρχει μία σταθερή τάση ανόδου στις τιμές των ακινήτων γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν σχεδόν διπλάσια, φτάνοντας στο 6,5%.

Οι πόλεις στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Δεν αποτελεί σίγουρα έκπληξη το γεγονός πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών στην αγορά των ακινήτων παρατηρούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 5,6% και 4,3%. Υπήρξαν, βέβαια, και σε ορισμένες περιπτώσεις μειώσεις στις τιμές των ακινήτων σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όμως αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν οριακές, από τη στιγμή που δεν ξεπέρασαν ουσιαστικά τα επίπεδα του -0,5%.

Πρόσθετα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ

Έχει σίγουρα επίσης ενδιαφέρον να ρίξουμε μία ματιά και σε κάποια ακόμη στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησε η τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα των τιμών των ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των τιμών σε νεόδμητες κατοικίες έφτασε το 2020 στα επίπεδα του 4,7%, συγκριτικά με το ποσοστό 7,7% του 2019. Αντίστοιχα, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του έτους για τις παλαιότερες οικίες ήταν 3,9% το 2020, συγκριτικά και πάλι με το 6,9% το οποίο καταγράφηκε το 2019.

Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών

Με μία πρώτη ανάγνωση της είδησης είναι λογικό κάνεις να αναρωτηθεί πώς μπορεί να συμβαδίσει αυτή η αύξηση με την κατάσταση ύφεσης της οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό. Ένας βασικός λόγος ο οποίος και εξηγεί σε έναν βαθμό αυτό το παράδοξο, έχει να κάνει το γεγονός πως αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα και γενικότερα οι διαθέσιμες κατοικίες, δεν είναι πολλές σε αριθμό.

Μεγάλος αριθμός από ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά τις πωλήσεις των ακινήτων τους, καθώς πιστεύουν πως η κρίση αναμένεται σύντομα να αποκλιμακωθεί. Έτσι, προσδοκούν πώς θα έχουν πιθανότατα πολύ καλύτερες τιμές στο προσεχές μέλλον, κάτι το οποίο όμως έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσφορά ακινήτων προς πώληση. Η χαμηλή προσφορά συμπαρασύρει τις τιμές προς τα πάνω.

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα

Σε μεγάλο βαθμό η αγορά των ακινήτων θα διαμορφωθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιχειρήσεις και ιδιώτες φαίνεται να διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας, το οποίο όμως συνεχίζει να περιορίζεται. Το πότε ακριβώς θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον κορονοϊό αποτελεί το μεγάλο ερώτημα όλων και φυσικά σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη αυτή.

Εάν η ρευστότητα αρχίσει να χάνεται στην αγορά και αντίστοιχα η πανδημία συνεχίσει να υφίσταται και να μας ταλαιπωρεί, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν πολύ περισσότερες πλέον πωλήσεις ακινήτων, κάτι το οποίο αντίστοιχα θα επηρεάσει το ύψος των τιμών.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως οι ονομαστικές αξίες (οι τιμές αυτές που ζητούν οι πωλητές από τους αγοραστές), βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κι ακολουθούν ανοδική πορεία. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές που τελικά συμφωνούνται και στις οποίες πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες είναι σημαντικά χαμηλότερες και κατά μέσο όρο αγγίζουν το 20% των αρχικών εκείνων τιμών. Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν καταγράφεται επίσημα στις τιμές και στα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων αντίστοιχων τραπεζών και οργανισμών.

Κατασκευαστικά, πάντως, όλο και περισσότερες οικοδομές αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί την τελευταία δεκαετία στη χώρα, καθώς για πολλά χρόνια η αγορά ήταν στάσιμη. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι αυτή τη φορά μπερδεμένα όσον αφορά την οικονομία, η οποία εμφανίζει φέτος ύφεση, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά.

Copyright Vasilopoulos Estates