Νομικά και Φορολογικά, Green Real Estate
EmailFacebookPinterest

Eνεργειακό πιστοποιητικό : Έκδοση και γιατί το χρειάζεστε

Το ενεργειακό πιστοποιητικό ή αλλιώς πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτελεί ένα έγγραφο με συγκεκριμένα στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση ενός ακινήτου. Ουσιαστικά το έγγραφο κατατάσσει το ακίνητο σε μία από τις ενεργειακές κατηγορίες που κυμαίνονται σε κλίμακα από το Α+ έως το Η. Όσο πιο υψηλή είναι η βαθμολόγηση, τόσο καλύτερη είναι αντίστοιχα η ενεργειακή απόδοση που έχει το ακίνητο. Οι παράγοντες είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τη μόνωση, με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, κουφώματα κλπ.

Τι είναι και τι περιλαμβάνει το πιστοποιητικό

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό εκδίδεται από μηχανικό/ενεργειακό επιθεωρητή και αποτελεί ουσιαστικά την ενεργειακή του ταυτότητα. Υπάρχουν ενεργειακοί επιθεωρητές τριών βαθμίδων που μπορούν αντίστοιχα να επιθεωρήσουν και να εκδώσουν πιστοποιητικά συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πάντως όταν μιλάμε για κατοικίες, ένας ενεργειακός επιθεωρητής Α μπορεί να εκδώσει το πιστοποιητικό.

Το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεία όπως είναι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας του ακινήτου και οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Περιλαμβάνονται επίσης και συστάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου, εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ανέβει μία ή περισσότερες ενεργειακές κλίμακες για καλύτερη απόδοση.

Πότε είναι απαραίτητο το ενεργειακό πιστοποιητικό

Με νόμο του 2008 ορίζεται η αναγκαιότητα και οι χρήσεις του ενεργειακού πιστοποιητικού. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι πλέον απαραίτητο για όλα τα ακίνητα είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για καταστήματα και τους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα όλα τα νέα κτίσματα διαθέτουν πιστοποιητικό.

Όταν πραγματοποιούνται αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται με έγκυρο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού αναγράφεται στα μισθωτήρια κάθε φορά που πραγματοποιείται ηλεκτρονική καταχώρηση στην εφορία. Ζητείται επίσης από τους συμβολαιογράφους για την πραγματοποίηση των συμβολαίων αγοραπωλησίας του ακινήτου. Το κάθε πιστοποιητικό έχει ισχύ 10 έτη και θα πρέπει μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού να ανανεώνεται, εφόσον θα ακολουθήσει κάποια διαδικασία που θα το απαιτεί. Πιο συγκεκριμένα το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για:

• Αγοραπωλησίες ακινήτων
• Ενοικιάσεις ακινήτων
• Βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης / εξοικονόμηση ενέργειας
• Επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι επίσης απαραίτητο και στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι πλατφόρμες Airbnb, Booking κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται το ενεργειακό πιστοποιητικό προκειμένου να γίνει η ανάρτηση της αγγελίας online.

Πώς να προχωρήσετε στην έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού
Η διαδικασία έκδοσης ενός νέου ενεργειακού πιστοποιητικού είναι εύκολη. Θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή και να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το ακίνητό σας. Δεν υπάρχει κάποια σταθερή τιμή για το πιστοποιητικό, μπορείτε να την διαπραγματευτείτε.

Ο επιθεωρητής θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο σας και θα καταγράψει τα χαρακτηριστικά του. Θα προχωρήσει στη συνέχεια στην ανάλυση των δικαιολογητικών, καθώς επίσης και των μετρήσεων τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησής του. Τέλος, θα σας παραδώσει το πιστοποιητικό σε όσα αντίγραφα επιθυμείτε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ηλεκτρονικά δίχως κανένα πρόβλημα.

Η Ισχύς του πιστοποιητικού είναι 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσης του. Θα πρέπει να σημειώσετε πώς το πιστοποιητικό δεν είναι απαραίτητο για μικροεργασίες, όπως είναι για παράδειγμα το βάψιμο του σπιτιού. Η διαδικασία έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι πολύ γρήγορη και ανάλογα με τον επιθεωρητή απαιτούνται συνήθως μία με τρεις εργάσιμες ημέρες.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για έκδοση νέου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης

Για την έκδοση του πιστοποιητικού θα χρειαστεί:
• το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη,
• ο αριθμός του Εθνικού Κτηματολογίου (KAEK) ή ο αριθμός ιδιοκτησίας κτηματολογίου,
• η οικοδομική άδεια του κτιρίου, εφόσον αυτό έχει κατασκευαστεί μετά το 1983,
• το συμβόλαιο του ακινήτου
• το αντίγραφο δήλωσης αυθαιρέτου ημιυπαίθριου χώρου, εφόσον έχετε νομιμοποιήσει ολόκληρο το ακίνητο ή κάποιους από τους χώρους του,
• το φύλλο συντήρησης λέβητα θέρμανσης.

Πότε το πιστοποιητικό δεν είναι απαραίτητο

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού. Πιο συγκεκριμένα, το ενεργειακό πιστοποιητικό δεν είναι απαραίτητο σε κτίρια το εμβαδόν των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 50 τ.μ.

Επίσης το πιστοποιητικό Δεν είναι απαραίτητο σε ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται ως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, χώροι στάθμευσης και αποθήκες.

Επιπλέον, το πιστοποιητικό δεν είναι απαραίτητο στις περιπτώσεις γονικών παροχών εν ζωή, αποδοχής κληρονομιάς ή δωρεάς λόγω θανάτου.

Τέλος το πιστοποιητικό δεν την επίσης απαραίτητο σε περιπτώσεις μεταβίβασης ημιτελών κτισμάτων. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου.

Copyright: Vasilopoulos Estates