Real estate market
EmailFacebookPinterest

Telecommuting has brought about changes in the real estate market

Telecommuting has brought about changes in the real estate market

Η τηλεργασία χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως λύση ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. However, there are many signs that lead us to the conclusion that telecommuting from home is here to stay. It is going to be used more and more in the future, γεγονός το οποίο δημιουργεί αλλαγές στην real estate market.

Η επίδραση της τηλεργασίας στην κτηματαγορά

Εδώ και πάνω από έναν χρόνo, πολλές επαγγελματικές κατηγορίες έχω υποστεί μεγάλο πρόβλημα από τον COVID-19. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο, και έχει σαν αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μένουν κλειστές. Σε μεγάλο βαθμό πόσοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Η επίπτωση στην αγορά των ακινήτων ήταν άμεση. Οι ενοικιάσεις και οι πωλήσεις γραφείων και επαγγελματικού χώρου υποχώρησαν αισθητά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πώς είναι για παράδειγμα η Νέα Υόρκη, μιλάμε για τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης μισθώσεων γραφείων ολόκληρο τον τελευταίου αιώνα. Μόλις ένας στους δέκα υπαλλήλους γραφείου επισκέπτεται το γραφείο για να δουλέψει εν μέσω κορονοϊού. Τα ποσοστά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο υψηλά, αλλά κι εδώ η τάση είναι εμφανής.

Αύξηση των τιμών στα μεγάλα σπίτια

Μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί πολλαπλά. Αυτή τη στιγμή δέχεται πιέσεις από δύο πλευρές. Η μία αφορά τη μείωση του ενδιαφέροντος για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία, η οποία είναι πολύ αισθητή. H δεύτερη τάση, αντίθετα, αφορά την αύξηση της ζήτησης για σπίτια που να διαθέτουν κάποιο επιπλέον δωμάτιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γραφείο. Tο αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα σε τετραγωνικά σπίτια. H ύπαρξη ενός έξτρα δωματίου για γραφείο, αποτελεί φυσικά μεγάλο πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά, εφόσον το εμβαδόν του σπιτιού το επιτρέπει, είναι εφικτό να γίνει και διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος εργασίας.

Tα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι

H εργασία από το σπίτι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλει κανείς να αναγνωρίσει. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έρχεται σε επαφή με άλλους, πλην της οικογένειας του, ώστε να επιδεινωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Γενικότερα, είναι φυσικά πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και η εξοικονόμηση χρόνου από τις μετακινήσεις. Ένας εργαζόμενος χρειάζεται τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα για να πάει και θα επιστρέψει από τη δουλειά του.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνεται πιο οικείο. Σε πολλές περιπτώσεις, also, μπορεί να διαμορφώσει το πρόγραμμα του καλύτερα για προσωπικό του όφελος. Δεν είναι ανάγκη να φορά άβολα ρούχα, όπως π.χ. κοστούμια κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να περνάει περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα, να έχει περισσότερο προσωπικό χρόνο και φυσικά να εξοικονομεί χρήματα.

Τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας

Φυσικά τα πάντα δεν είναι ρόδινα σε αυτή τη διαδικασία. Συγκριτικά με την εργασία από το γραφείο, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να καταγράψουμε. Πολλά άτομα είναι πιθανό να μην μπορούν να οργανώσουν καλά το χρόνο εργασίας τους. Το γεγονός πως βρίσκονται στο σπίτι ενδέχεται να τους αποσπά την προσοχή και τελικά να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας τις εργασίες που έχουν αναλάβει. Ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να μαγειρέψουμε την ώρα που δουλεύουμε ή να πεταχτούμε να κάνουμε κάποια ψώνια. Αυτά στην τελική επιβαρύνουν το πρόγραμμα εργασίας τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργασίες γίνονται με πιο αργό ρυθμό συγκρατητικά με το γραφείο.

Είναι επίσης πολύ πιθανό οι εργαζόμενοι να μην διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό που διαθέτει το γραφείο. Ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν με δικά τους έξοδα το κόστος αυτό ή απλά να μην είναι το ίδιο αποδοτικοί. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο προβλημάτων επικοινωνίας και συνεννόησης με τους υπόλοιπους συναδέλφους και με τους προϊσταμένους. Τέλος η επικοινωνία με τους άλλους έχει και κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Την χρειαζόμαστε για να μην πλήττουμε και να έχουμε καλύτερη πνευματική υγεία. Το να είναι κανείς συνέχεια απομονωμένος σε ένα χώρο δεν είναι ότι καλύτερο.

Το μέλλον της τηλεργασίας και οι επιπτώσεις

Η ζήτηση για σπίτια με μεγαλύτερο εμβαδό παρουσιάζεται αυξημένη στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο εξωτερικό. Αυτό επηρεάζει στην κτηματαγορά την αύξηση των τιμών και της ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αναμένεται να αναστραφεί στο μέλλον, καθώς η τηλεργασία θα έχει πλέον το δικό της αυξημένο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Έχει άλλωστε ήδη παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στην Ελλάδα. Ο στόχος αφορά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ περιέχει προβλέψεις τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα.

 

Copyright Vasilopoulos Estates