Κτηματαγορά, Νομικά και Φορολογικά
EmailFacebookPinterest

Golden Visa: Ο εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης φέρνει αύξηση ζήτησης στα ακίνητα

Golden Visa: Ο εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης φέρνει αύξηση ζήτησης στα ακίνητα

Σε σταθερή πορεία ανάκαμψης βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα, μετά από ένα διάστημα παρατεταμένης αδράνειας και πτώσης των δεικτών που διήρκεσε χρόνια. Στο γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την αγορά κινητών από κατοίκους του εξωτερικού, που σκέφτονται τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα.

Κατά κύριο λόγο μιλάμε για συνταξιούχους από πιο εύπορες χώρες της Ευρώπης που αναζητούν την μετεγκατάσταση σε χώρες με καλές συνθήκες διαβίωσης και χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Επιπλέον, κάτοικοι τρίτων χωρών ενδιαφέρονται για ελεύθερη μετακίνηση εντός των συνόρων της ΕΕ, κάτι που μπορούν να εξασφαλίσουν πλέον υπό κάποιες προϋποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές η Ελλάδα αποτελεί μία από τις επικρατέστερες επιλογές.

Φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις

Την προσέλκυση αλλοδαπών συνταξιούχων και εργαζομένων επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε και ψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας στη χώρα μας. Πιο μακροπρόθεσμος στόχος για την ελληνική οικονομία θεωρείται η προσέλκυση ατόμων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην αγορά ακινήτων και στη φορολόγηση του στην Ελλάδα. Έτσι ουσιαστικά δημιουργείται ένας καινούργιος πόλος οικονομικής στόχευσης, πέρα από τα καλά αλλά περιστασιακά έσοδα που αφήνει στη χώρα μας ο τουρισμός. Πολλαπλά ωφελημένη από η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να είναι η αγορά των ακινήτων που τα προηγούμενα χρόνια “ταλαιπωρήθηκε” σε μεγάλο βαθμό.

Τι ακριβώς προβλέπουν οι φορολογικές ρυθμίσεις

Οι φορολογικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση φυσικών προσώπων που θα φορολογούνται στην Ελλάδα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια. Έτσι, λοιπόν, για να αποκτήσει κάνεις τη δυνατότητα να υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης στη χώρα μας, θα πρέπει να ισχύουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Αυτές είναι ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει σε επένδυση στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ μέσα βάθος τριετίας και να καταβάλει κάθε χρόνο το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, για 15 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσει ώστε να διαμένει στη χώρα μας για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο, προκειμένου να διατηρήσει τα δικαιώματα που εξασφαλίζει με τη διαδικασία αυτή.

Τα παραπάνω εγγυώνται στους επενδυτές την απόκτηση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι υπό το συγκεκριμένο καθεστώς θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 7% για 15 χρόνια. Αντίστοιχα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι οι οποίοι αποφασίζουν τελικά να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από τη φορολόγηση για το 50% του εισοδήματος τους, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μισθωτή εργασία ή για οποιοδήποτε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το Brexit και το έντονο ενδιαφέρον των Βρετανών για την Ελλάδα

Οι επιπτώσεις του Brexit είναι πραγματικά ποικίλες και σύνθετες. Σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Από 1/1/2021 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται πλέον κάτοικοι τρίτης χώρα για την Ελλάδα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει στην ουσία πως χάνουν πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα προνόμια που διατηρούσαν όταν η χώρα τους αποτελούσε εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον δεν ισχύει και αυτό αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, κυρίως για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εντός των νέων πλέον συνόρων της Ένωσης. Οι φορολογικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης πολλών από τις δυσχέρειες αυτές, τις οποίες προκαλεί το Brexit.

Η Golden Visa, όπως ονομάζεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης που προβλέπουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αποτελεί μία λύση για τους βρετανούς. Δεν είναι άλλωστε μόνο η Ελλάδα αυτή που παρέχει τα συγκεκριμένα κίνητρα μετεγκατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον κατά 30% συγκεκριμένα για την Ελλάδα και αντίστοιχα κατά 50% για την Κύπρο. Αυτό μάλιστα έγινε ταχύτατα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Μια Visa που αξίζει χρυσάφι

Πέρα από τους βρετανούς, η ελεύθερη μετακίνηση που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φαίνεται να μην αφήνει ασυγκίνητους και εύπορους πολίτες άλλων χωρών. Κλασικά παραδείγματα έντονου ενδιαφέροντος αποτελούν για παράδειγμα η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Ινδία. Το συγκεκριμένο γεγονός συνεπάγεται ουσιαστικά αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά κινητών και γενικότερη τόνωση της κτηματαγοράς στην Ελλάδα.

Αυτή η τάση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία στο εξωτερικό τα οποία ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, παρέχοντας καθοδήγηση και διευκολύνσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει κάνεις την πολυπόθητη για πολλούς πλέον Golden Visa, που εξασφαλίζει άδεια διαμονής στην Ελλάδα και ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ.

Copyright @Vasilopoulos Estates